Ajuntament de la vila de Planes, Pl. Dalt vila,1 03828 Planes

  • Css Template Preview

Avís legal

La pàgina web de l'Ajuntament de Planes té per objectiu principal donar servici als veïns i veïnes del poble així com a la gent que no residix ací. L'Ajuntament de Planes es reserva l'opció de modificar els continguts de la pàgina i els seus continguts.

A l'accedir a esta Web s'acepta que l'Ajuntament de Planes no serà responsable de conseqüència alguna, danys o perjudicis que es deriven de l'us de la informació de la Web o per l'accés a altres materials en Internet mitjançant les connexions a aquesta pàgina web.

El Copyright del material contingut en esta Web és propietat de l'Ajuntament de Planes. No és permitix distribuïr el material de la pàgina web sense el consentiment previ de l'Ajuntament.

Tancar

Accesibilitat

L'objectiu de l'Ajuntament de Planes és garantir l'accés a la web municipal al màxim nombre de persones. Per tant, aquesta pàgina web anirà desenvolupant-se de tal manera que tothom puga accedir a tota la informació relacionada amb el nostre poble, incloses les persones amb disminucions físiques, psíquiques i sensorials. Aquest portal web éstà programat d'acord amb la normativa del Consorci d'Internet (W3C), seguint els seus (XHTMNL 1.0, CSS2 i CSS3). El codi és vàlid i ha sigut provat amb les últimes versions dels següents navegadors: Internet Explorer, Opera, Firefox, Konqueror, Chrome i Safari

Tancar

Et trobes en Inici: Principal / Festes / Quintos / l'Eixabegó

l'EIXABEGÓ

Història de la festa

La Festa de l’Eixabegó té lloc en Carnestoltes i l’objectiu és anar emmascarant amb farina a la gent que va pel carrer, per això també es coneix com la festa dels Enfarinats. És una festa que també se celebra en altres llocs com Ibi (l’Alcoià) i Bèlgida (Vall d’Albaida), encara que hi ha algunes diferències en el desenvolupament de la festa. En Planes, segons conten els més vells del poble, els quintos matinaven i anaven passejant amb matolls de brosses enceses aromatitzant els carrers. El seu objectiu era recollir diners per a anar a fer el servici militar, per això, si trobaven a algun veí del poble que no contribuïa, l’enlairaven amb un eixabegó o xarxa i l’enfarinaven. En l’actualitat la festa de l’Eixabegó es trasllada al dissabte de Carnestoltes. Els quintos ixen al carrer a les 7 del matí per a fer una cercavila tirant coets. Després paren a esmorçar i continuen la festa fins a les 12, quan els Quintos realitzen la recollida de la voluntat per les cases del poble, acompanyats per la Unió Musical de Planes. A mig dia la festa finalitza amb un dinar popular. És, sens dubte, una festa singular que cal protegir per a que cada any participe més gent.

La volta als quintos

Descàrregues

web creada per dacator