Ajuntament de la vila de Planes, Pl. Dalt vila,1 03828 Planes

  • Css Template Preview
  • Css Template Preview
  • Css Template Preview
  • Css Template Preview
  • Css Template Preview
  • Css Template Preview

Et trobes en Inici: Principal / Barranc de l'Encantà / Història

HISTÒRIA

"... al barranco que la ignorancia y credulidad (de las gentes) llamó de la Encantada por la piedra circular de unos cinco pies de diámetro, que en forma de ventana cerrada se ve en la garganta del barranco á 20 pies sobre el nivel ordinario de las aguas. En ésta fingió el vulgo la boca de cierta mina, donde los Moros escondieron sus tesoros, y dexáron encantada una doncella, que cada 100 años sale para volver á entrar el mismo día. Fábulas indignas de hombres juiciosos, perpetuadas solamente por la superstición é ignorancia. Quanto ofrece aquel barranco es natural y efecto de las aguas, que abrieron un callejón profundo, y dexáron por ambos lados cortes casi perpendiculares de más de 50 varas. En el de la derecha se halla la citada piedra en un sitio de tan difícil acceso, que para llegar a él es preciso o descolgarse por una soga desde mucha altura, o pasar de la izquierda a la derecha atravesando antes un largo madero: operaciones ambas muy arriesgadas, por hallarse un profundo pozo de agua en aquella parte del barranco. Hubo no obstante quien pasó y grabó en la piedra cruces y más abaxo dos líneas, una con la voz año, otra con el número 1.573; debiéndose notar que la cifra 5 está algo desfigurada, y que la superficie entera de la piedra presenta un color mucho más obscuro que las cifras y letras, en medio de verse allí grabadas de tiempo inmemorial, como me aseguraron personas fidedignas".

Les variants són moltes però la llegenda diu que, davant la imminent arribada de les tropes de Jaume I, els moriscos que vivien en aquestes terres s'afanyaren a amagar les seues riqueses en una cova del barranc, mentre deixaven a càrrec a una princesa encantada. Segons la llegenda, aquesta princesa apareix cada cent anys esperant que finalment algun home la trie a ella i no al tresor, i que d'aquesta manera la lliure del sortilegi que la manté presonera en aquest paratge.

També volem compartir amb vosaltres la cançó de l'Encantada, creada fa prop de cent anys per un grup d'amics del poble i que demostra l'estima que els habitants de Planes li tenen a aquest entorn:

Anem a l'Encantà, anem a disfrutar un dia d'humor. Córrer, riure i botar beure i bon menjar i un bany si fa calor. Portem els conillets, arròs i pollastrets, bones xulles i lo demés ho portem tot dins del sarró. Aquesta festa es va fer gran i d’alegria sense fi perquè tots coneixeran quan han begut prou vi. Borratxos no n’hi hauran, les discussions evitarem i així s'amenitzarà la festa fins el seu extrem. Som xiques i xics molt retemplats, planers divertits i respectats, que quan ens reunim s’acaben les tristors, de Planes i poblets de l'alrededor. Si anem de paella o de berenar, no oblidem la cistella ni el què menjar. I plens d’il.lusió, si algú vol escoltar sempre tenim cançons per poder cantar. Anem a l'Encantà!

Esperem la vostra visita i que gaudiu d'aquest paratge tan singular com ho és el Barranc de l'Encantà!

web creada per dacator